joi, 20 iunie 2013

Eticheta

Aproape din prima zi cand mintea umana incepe sa inteleaga si sa stocheze invatam…cum avem voie sa ne comportam. Nu e frumos sa te scarpini in nas, sa te alinti in public, sa urli ca nu iti convine ceva anume.
O tinem tot asa o viata. Dar, din cand in cand, mai incalcam cate o regula…a bunului simt, de circulatie, de dieta, de autocontrol. Mai uitam de promisiuni, de datorii, de iubiri auto-impuse, de toate…
Cand creierul uita de comenzi si lasa mainile sa scrie singure, sa dea click-uri, lasa gura sa urle durerea din suflet eliberand plamanii, lasa loc palmelor aruncate la intamplare.
De frica etichetelor ne inchidem in noi si uitam cine suntem cu adevarat. Inchise portile comunicarii ramanem doar etichetati: ea e asa, el nu e de vina, unii sunt destepti, altii inganfati. Uitam sa traim cu adevarat incercand sa pastram niste aparente care ne nu definesc de nici o culoare.
Intre patru pereti oribili de bloc comunist, intr-un lift sau galopand la volan suntem mai liberi de mii de ori decat in fotografii fara tarmuri. Dar recunoasterea nu ne e permisa si luptam pentru oribilele aparente, le transformam in arme si luptam cu toata puterea, de multe ori ajutati si de ceilalti, impotriva etichetatilor. Luptam sa le rupem siglele initiale si sa adaugam unele mai urate, mai daunatoare, mai infioratoare.
Dar ce sa vedem?! Cum nici fumatorii inraiti nu se lasa impresionati de imaginile de pe pachetul de tigari nici etichetatii neiubitori de etichete nu acorda importanta demersurilor noastre.
Si atunci, nu ar fi normal ca macar din cand in cand, sa uitam de reguli, de acte, de cercuri, de ceilalti care traiesc in locul nostru?! Sa lasam durerile, bucuriile, nebuniile sa iasa la iveala. Sa traim macar cinci minute fara frica de lume, doar pentru noi si doar viata noastra,neimpartita nici macar la doi?
Dupa trecerea timpului regulamentar curajosii isi vor imbraca etichetele groaznice si vor incerca din rasputeri sa le poarte .Nu de dragul lumii si nici macar al lor. De dragul celor cinci minute pe care le vor intoarce dupa aceea pe mii de parti, isi vor dori inghitirea lor si stergerea din memorie…sub povara categorisirii.Si de dragul celor care i-au etichetat si isi traiesc viata moarta facand uz de arme oribile si recpectand toate regulile…pana cand un etichetat etichetator ca mine se razvrateste si lasa ratiunea deoparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu